Spontanidrottsanläggningen i Vadstena. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Spontanidrottsanläggningen i vadstena. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Idrottslärare Tomas Arnemyr i Vadstena. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Idrottslärare Tomas Arnemyr i Vadstena. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Vadstena

Nya tiders lekplats

Skoleleven Robin Alsö: "Bra för det blir mer att göra i Vadstena"
1:21 min

Det har byggts flera nya spontanidrottsanläggningar i länet. Tanken är att anläggningarna ska få framförallt fler barn och unga att motionera. För några veckor sedan invigdes en i Vadstena.

Anläggningen har kostat knappt en miljon kronor och har byggts i samarbete mellan kommunen och Vadstena GIF. Robin Alsö har testat den.

– När det har varit bra väder har jag varit där och spelat fotboll med mina kompisar. Och på vissa idrottslektioner har vi varit där.

Det är bra att kommunen satsar på sådant här, tycker han.

– Det blir mer att göra i Vadstena då.  

Tomas Arnemyr är idrottslärare på Petrus Magni skola i Vadstena som har den nya spontanidrottsanläggningen på ett avstånd motsvarande ett kast med liten boll.

– Vi tycker det är toppen. Det behövs lite aktiviteter i Vadstena för ungdomar på eftermiddagar och kvällstid. Och sedan så har vi förmånen att få utnyttja den på dagtid, säger han.

På Östergötlands idrottsförbund kallar man det för den nya tidens lekplatser och de finns idag runt om i länet. Riksidrottsförbundet kan ge anläggningsbidrag och i år har bidrag gått till Vadstena och till Godegård utanför Motala. I Motalas stadsdelar finns flera anläggningar för spontanidrott och även i Ödeshög, Finspång, Norrköping och Linköping finns de.

Sara Sandborg som går i nian på Petrus Magni skola tror att man kan locka unga att röra på sig mera med hjälp av den här sortens satsningar.

– Ja, speciellt eftersom den ligger ganska nära de här områdena med mycket barnfamiljer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".