Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Claes Lundkvist/SR
Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Claes Lundkvist/Sveriges Radio
Linköping

Hot och våld är vardag för personalen på psykiatriska kliniken

Elisabeth Gustavsson, skyddsombud: "Många är väldigt slitna"
1:24 min

Efter flera incidenter med våldsamma patienter på psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping får nu arbetsmiljön hård kritik av vårdfacken på avdelningen. 

– Många är väldigt slitna. De senaste veckorna har det varit väldigt mycket hot och våld, och det tar ju också väldigt hårt på en, säger Elisabeth Gustavsson som är skyddsombud för Kommunal på psykiatriska kliniken. 

För få vårdplatser, för lite personal, oerfaren personal och hög omsättning av personal. Så har verkligheten sett ut under flera år för Elisabeth Gustavsson och hennes kollegor på psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Men enligt Henrik Willander, närsjukvårdsdirektör i centrala länsdelen, kommer Landstinget att sätta in insatser omgående för att underlätta för personalen på den psykiatriska kliniken.

– Det som är det stora problemet är att det finns en brist på framför allt sjuksköterskor. Det är i första hand inte en brist på pengar utan svårigheten att rekrytera och behålla sjuksköterskor. 

Han säger att det håller på att tas fram en åtgärdsplan av landstinget. Han berättar också att man redan på måndag kommer att försöka att ta tag i problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".