Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
1 av 2
Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Ung scen östs skådespelare.
2 av 2
Ung scen östs skådespelare. Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio
Linköping

Skolkritik mot Ung scen östs "Marken brinner"

Barn- och ungdomschef Lars Rejdnell: "Man upplevde att den brast i värdegrunden"
1:29 min

Ung scen öst lade tidigare i veckan ned pjäsen "Marken brinner" bland annat på grund av rasistiska reaktioner från eleverna i publiken. Men Skäggetorpsskolan valde att inte gå på pjäsen efter den ansågs bryta mot skolans värdegrund.

Tidigare i veckan valde Ung scen öst att lägga ned pjäsen eftersom skådespelarna upplevt en hotfull stämning under föreställningarna. Bland annat har pennor kastas in på scen och efter föreställningarna har man hittat klotter i form av hakkors och enligt den konstnärliga ledaren för teatern Malin Axelsson har det varit för tungt att spela efter det hon menar var rasistiska reaktioner från eleverna.

Men redan innan pjäsen sattes upp visar det sig att Skäggetorpsskolan som skulle jobba tillsammans med Ung scen öst och vara referensgrupp för föreställningen valde att hoppa av samarbetet eftersom de upplevde att presentationen av pjäsen inte var förenlig med skolans värdegrund.

- Personalen och skolledningen upplevde att det här stred mot värdegrunden, läroplansuppdraget och demokratiuppdraget så man tackade nej, säger Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköpings kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".