Energidrycker i kyldisk i affär. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Energidrycker i kyldisk i affär foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Energidrycker kan vara farligt för barn

Bosse Axelsson, matvaruhandlare med 18-årsgräns för energidrycker: "Det här var inget svårt beslut"
1:35 min

En ny amerikansk studie visar att det är inte bra att dricka energidrycker, speciellt inte för barn och unga som fått allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall. Det här ger ny fart på debatten på åldersgränser i Sverige när det gäller att få köpa dryckerna i affärer.

En stor amerikansk studie visar att en burk av energidryck kan räcka för att orsaka koffeinförgiftning för barn som är under sex år. Läkarna bakom studien varnar även tonåringar och vuxna för energidryckernas effekt på hjärtat och centrala nervsystemet. 

I Sverige finns det inget förbud mot att sälja dryckerna till barn i affärer men många handlare har själva valt att införa en åldersgräns. En är Bosse Axelsson som driver en mataffär i Östra Husby på Vikbolandet som redan för fem år sedan införde en 18-årsgräns på energidrycker.

– Dels hade vi en dialog med föräldrar när vi såg att det inte var rätt kunder som köpte det här; de var för unga. Sedan gick jag in på Livsmedelsverkets hemsida och såg varningstexterna som stod där. Då kände jag att det här inte var ett svårt beslut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".