Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, styrelseordföranden Tommy Ählström och universitetetsrektor Helen Dannetun invigningsmålar.
1 av 3
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, styrelseordföranden Tommy Ählström och universitetetsrektor Helen Dannetun invigningsmålar.
Här ska byggas radhus. Byggplats i Vallastaden november 2014. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Här ska byggas radhus i Vallastaden.. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Fredrik Törnqvist, vd i Stångåstaden. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Musse Pigg förebild för nya bostäder

Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden: "Man har en modern familjesammansättning och då måste man kunna anpassa bostäderna efter det"
1:47 min

I blivande Vallastaden i Linköping ska många olika byggherrar erbjuda nyskapande bostäder till bomässan 2017. Bostadsbolaget Stångåstaden har bland annat Musse Piggs husvagn som inspiration.

– Du vet det här på julafton när man åker husvagn och byter planlösningar. Vi har något som heter drömlägenheten och där är man ena veckan är fem personer och alla har egna rum. Andra veckan är de två och har ett stort umgänge, säger kommunala bostadsbolaget Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och fortsätter:

– Det löser vi på 55 kvadratmeter med att man kan skjuta undan väggar och sängar och annat på ett smart sätt. Antingen uppåt i taket eller neråt. Man har en modern familjesammansättning och då måste man kunna anpassa bostäderna efter det.

Markarbetena i området startade för ett år sedan. Och på måndagen var Stångåstaden första byggherren ut med ett första spadtag av ett lite ovanligt slag. Vd Fredrik Törnqvist målade en tavelliknande byggskylt tillsammans med sin styrelseordförande Tommy Ählström och universitetets rektor Helen Dannetun inför inbjudna gäster i ett tält ute på platsen där bomässans område Vallastaden ska byggas - mellan universitetet och räddningstjänststationen i Lambohov.

Politiskt har bomässan som Vallastaden byggs för varit mycket omdiskuterad. Projektet har blivit betydligt dyrare än beräknat och bomässan sköts fram ett år eftersom tidsschemat ansågs vara för pressat.

När mässan öppnar 2017 ska dryga 30-talet byggherrar ha byggt sina hus och de boende ha flyttat in. Det kan bli rörigt på området fram till dess när olika byggherrars entreprenörer ska bygga hus samtidigt i samma område. Tommy Hultin är vd på kommunägda företaget Linköpingsexpo som bildades i samband med beslutet att genomföra bomässan.

Frågan är om han ser något värsta scenario.

– Inte nu, men det är klart att vi kommer att uppleva peakar. Som att massor av material kommer vid samma tillfälle. Just den delen ska inte behöva vara något problem. Däremot vill vi också se till så att man inte har byggkranar som fäktas mot varandra. Vi kommer att ha en gemensam logistik i området, säger Tommy Hultin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".