Två poliser.
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Beslut om ny polisorganisation nästa vecka

"Kindaborna och ydreborna kommer aldrig att acceptera att polisstationen läggs ner"
1:43 min

Nästa vecka väntas ett beslut om hur polisens nya organisation ska se ut. Enligt det förslag som finns i dag kan flera polisstationer i länet komma att försvinna. Och det är något som skapat en stor oro i bland annat Kinda och Ydre.

I syfte att effektivisera polisen och samt komma närmare medborgarna slås 21 länspolismyndigheter, SKL i Linköping och Rikspolisstyrelsen ihop och bildar en stor polismyndighet.

Det vi vet är att i den nya organisationen bildar Östergötland, Jönköping och Sörmland en ny region. Men hur många polisstationer, och poliskontor som kommer att finnas kvar i vår region är ännu inte klart.

I det förslag som den tillträdande regionpolischefen Ulrika Herbst lämnade till kommittén som fattar beslut i frågan förordar man det alternativ som innebär nedläggning av tre polisstationer, nämligen de i Kisa, Åtvidaberg och Söderköping. Istället ska de ersättas med poliskontor med begränsade öppettider. En fråga som har väckt oro bland boende i de berörda kommunerna.

 – Den ska absolut vara kvar, säger en kvinna i Åtvidaberg.

– För att vi ska vara trygga så måste vi ha en polis som snabbt kan rycka ut, säger en annan kvinna.

I går överlämnades 5700 namnunderskrifter till polisen i Östergötland i protest mot att polisstationen i Kisa ska läggas ner. 

 – Kindaborna och ydreborna de kommer aldrig att acceptera att polisstationen läggs ner, säger Kjell Axelsson om syftet med namninsamlingen. 

Men det är inte bara boende på de berörda orterna som är missnöjda med förslaget. Även flera berörda poliser uttryckt oro över omorganisationen. Polisinspektör Lennart Bergström är orolig för hur nedläggningen av polisstationen i Åtvidaberg kan påverka brottsligheten på orten,

 – Även våra missbrukare och "busar", som polisen säger, flyttar till den orten där det inte finns polis. Det kan bli så i Åtvidaberg också.

För Närpolisen Christoffer som jobbar i Kisa kan det innebära tre timmars pendling varje dag om stationen i Kisa läggs ner.

– Jag tycker självklart inte om det. Det var inte därför jag svarade på annonsen som låg ute om tjänsten som var specifik för Kinda och Ydre. Jag skulle ljuga om jag sa att jag tänkte fortsätta som polis till varje pris. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".