Reklam för den inställda pjäsen "Marken brinner" i Norrköping. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio
Reklam för den inställda pjäsen "Marken brinner" i Norrköping. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio
Kultur

Teaterchefen om kritiken mot "Marken brinner"

Teaterchefen Johan Celander: "De ska verkligen inte behöva känna sig utpekade"
1:50 min

Efter nedläggningen av pjäsen "Marken brinner" har flera elever i publiken känt sig utpekade som rasister och ordningsstörare. Östgötateaterns chef Johan Celander beklagar detta.

Teatern beslutade att lägga ned föreställningen av omsorg om personalen som upplevt hotfull stämning under föreställningarna som ges för skolelever. Det ska ha gått så långt att det blivit ett högst påtagligt arbetsmiljöproblem för ensemblen.

Pjäsen bygger på upploppen ibland annat Stockholmsförorten Husby i fjol och tar upp frågor som rasism. Rasistiska påhopp från publiken har varit en av orsakerna bakom nedläggningen, exempelvis ska någon ha ritat ett hakkors i bänkraderna.

Efter beslutet att lägga ner har det kommit kritik mot teatern och pjäsen. Elever i klass HU14 på Platengymnasiet i Motala, som var och såg pjäsen strax innan den lades ner, har nu skrivit en debattartikel som publicerades i flera medier.

De ville berätta hur pjäsen upplevdes ur ett publikperspektiv, berättar eleverna Ronja Adamovic och Nelly Skoglund från klassen. Skådespelarna gick ut hårt redan från början, anser de.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".