Polislokaler i Valdemarsvi. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio.
Arkivfoto: Maria Turdén/Sveriges Radio.
Valdemarsvik

Bra polisverksamhet i Valdemarsvik

Erland Olauson (S): "Det har blivit bra förebyggande arbete och synliga poliser"
1:43 min

Politikerna i Valdemarsvik är nöjda med polisens verksamhet efter att polisstationen försvann från orten. 

Med anledningen av polisens kommande omorganisation som kan medföra att tre polisstationer i länet läggs ner besökte vi Valdemarsvik som blev av med sin polisstation för ungefär fyra år sedan.
Idag är kommunstyrelsens ordförande Erland Olauson (S) ganska nöjd med polisens verksamhet i kommunen.

– Bra förebyggande arbete, synliga poliser och bättre spaningsjobb i kommunen, beskriver Erland Olauson polisens arbete efter att de lade ned polisstationen.

För fyra år sedan var motståndet mot nedläggningen av stationen i Valdemarsvik massivt. Men trots högljudda protester lades polisstationen ned, istället bildade Söderköping och Valdemarsvik ett närpolisområde med polisstation i Söderköping.

Erland Olauson låter nöjd med polisens verksamhet idag, men annat var det för ett år sedan. Kommunen var så missnöjd att de hotade att inte skriva på ett samarbetsavtal med polisen.

– Och det resulterade till slut i ett avtal som blev väldigt bra. Det har lett till väldigt bra samarbete mellan polis och de kommunala företrädarna, säger Erland Olauson.

Politikerna verkar nöjda, men frågan är hur boende på orten upplever polisen och deras verksamhet efter att polisstationen försvann från orten. P4 Östergötland pratade med några av invånarna.

– Vi ser hur kriminaliteten brett ut sig, dels med mera droger i närområdet och även inbrott i affärerna i båda Ringarum och Valdemarsvik, säger en kvinna.

– Jag tycker att brottligheten har ökat och framförallt ser man inte längre några poliser ute, säger annan Valdemarsviksbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".