Migrationsverkets kundservicemottagning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Migrationsverkets kundservicemottagning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Inget stöd till vinterkläder för 28-årige Ali

"Jag får försöka hålla mig inomhus när det blir minusgrader"
1:35 min

Nu inför vintern söker många asylsökande bidrag för att köpa vinterkläder. Men närmare var femte som ansöker om extra stöd för köp av kläder och skor får avslag av Migrationsverket trots att det handlar om mycket små summor. 28-årige Ali är en av dem som fått avslag.

– Nej, några vinterkläder har jag inte och nu när det har börjat bli kallare så lånar jag vinterkläder av mina landsmän, säger han.

Han kom till Sverige från Somalia för tre år sedan och sökte asyl. Som asylsökande får han 40 kronor per dag av Migrationsverket. Det ska räcka till mat, hygienartiklar och kläder, medicin, tandvård och mycket mer.

– Men pengarna räcker knappt till maten så jag får hjälp av mina landsmän för att inte gå hungrig om dagarna, säger Ali.

Nu när vintern närmar sig vände han sig till Migrationsverket i hopp om att få bidrag för köp av vinterkläder. I Norrköping kan en asylsökande få ungefär 100 kronor för köp av en begagnad vinterjacka och 100 kronor för köp av ett par gamla skor. Men Ali fick avslag med motiveringen att han redan tidigare fått bidrag och att han under de åren borde kunnat lägga undan pengar från de 40 kronorna han får per dag till vinterkläder. 

Sedan 2012 och fram till november i år har Migrationsverket avslagit mer än 20 000 eller närmare var femte ansökning om särskilt bidrag där de flesta ansökningarna handlar om bidrag för köp av vinterkläder.


– För min del innebär beslutet att jag får försöka hålla mig inomhus när det blir minusgrader, säger Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".