Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Fotboll

Peter Swärdh klar som Kalmar FF:s nya tränare

Peter Swärdh: "Jag känner att det finns en utvecklingsmöjlighet här"
0:22 min

Nu är det klart att Peter Swärdh, Åtvidabergs tränare de senaste två åren, blir ny tränare i Kalmar FF.

Peter Swärdh fyller 50 år den 27 januari 2015. Han har två de senaste säsongerna tränat Åtvidabergs FF. Med knappa resurser har han lyckats etablera östgötarna som allsvenskt lag. Precis som han lyckades med Mjällby dessförinnan.

Redan första säsongen på Listerlandet lyckades Peter Swärdh 2009 otippat föra upp Mjällby till landets högsta serie och dessutom hålla laget kvar på en stabil nivå under de följande tre säsongerna. Under den här perioden var Kalmar FF:s nuvarande sportchef Thomas Andersson Borstam sportchef i Mjällby.

Att Borstam Andersson och Swärdh känner varandra väl sägs vara ett av skälen till att Peter Swärdh nu väljer Kalmar FF, som han för övrigt var aktuell för redan för ett år sedan.

Sitt första tränarjobb på högsta nivå hade annars Peter Swärdh i Helsingborgs IF 2003-2006. Där var han med och rekryterade en viss Hasse Eklund som ungdomstränare. En annan poäng i sammanhanget är att det var just Hasse Eklund som tog över efter Peter Swärdh när denne sparkades av Helsingborg mitt under säsongen 2006.

Peter Swärdh har rykte om sig att vara en taktiskt kunnig tränare som är duktig på att få spelarna med sig. I grunden föredrar han att spela med ett 4-4-2-system, men har samtidigt visat sig något mer flexibel i förhållande till detta än Hasse Eklund. 

Kl. 12 presenteras Swärdh officiellt på en presskonferens på Guldfågeln arena.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".