Migrationsverkets skylt.
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

"Man ska kunna avsätta en liten peng för framtida behov"

Mats Johansson, Migrationsverket: "De borde kunna använda samma vinterkläder den här vintern"
1:42 min

Migrationsverket avslår nästan var femte ansökan om extra bidrag för vinterkläder till asylsökande. Enligt myndigheten bör de asylsökande spara en del av de 40 kronor de får om dagen till vinterkläder.

– Man kanske förra vintern hade beviljat ett särskilt bidrag för vinterkläder, och pratar vi om en vuxen person så gör vi den bedömningen att de borde kunna använda samma vinterkläder den här vintern. Det kan också vara så att om man har varit här en längre tid så ska man kunna avsätta en liten peng för framtida behov, till exempel till vinterkläder, säger Mats Johansson, som är enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping.

Vi har tidigare berättat om 28-årige Ali, som är asylsökande från Somalia, som får 40 kronor per dag i bidrag från Migrationsverket. Pengarna ska gå till mat, hygienartiklar och kläder. När han ansökte om särskilt bidrag för att köpa vinterkläder fick han nej från Migrationsverket. Motiveringen från verket var att han för några år sedan hade fått ett sådant bidrag och att han under tiden han varit i Sverige borde kunnat lägga undan pengar från de 40 kronorna han får om dagen.

– Praxis är att har man varit här en längre tid i Sverige så blir det ett avslag, säger Mats Johansson.

Men med en dagersättning på 40 kronor, som 28-årige Ali har, kan det vara svårt att köpa så mycket mer än mat för  pengarna. Det vet Migrationsverket också, men för att de ska kunna höja dagersättningen till asylsökande måste det till en lagändring, säger Mats Johansson.

– De här beloppen är fastlagda sedan 1994. Migrationsverket har för flera år sedan skrivit till regeringen om att vi anser att man borde höja den här summan, men vi har inte fått gehör för detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".