Migrationsverkets kundservicemottagning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Migrationsverkets kundservicemottagning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Dagersättningen för asylsökande har inte höjts på 20 år

Terje Holmgren, Flyktinggruppernas riksråd: "Det är så uppenbart att det är orimligt att inte höja nivåerna"
1:24 min

Asylsökanden i Sverige får en ekonomisk ersättning som ligger lägre än det bidrag som betalas ut till personer med försörjningsstöd. Trots påstötningar från både Migrationsverket och frivilligorganisationer har regeringen inte höjt bidragsnivån, trots att den legat på samma nivå i 20 år.

– Det är så uppenbart att det är orimligt att inte höja nivåerna på 20 år, säger Terje Holmgren från Flyktinggruppernas riksråd.

Människor som tillfälligt eller under en längre tid saknar inkomst kan få ekonomiskt bistånd från kommunerna. En ensamstående vuxen person kan få omkring 100 kronor per dag i försörjningsstöd som ska täcka de personliga kostnaderna för mat, kläder skor och hygienartiklar. Men samma nivåer gäller inte för asylsökande.

En ensamstående vuxen asylsökande kan få som mest 71 kronor per dag för det dagliga behovet av Migrationsverket. Men har man fått avslag på sin asylansökan, men väntar på avvisning, kan dagersättningen bli så låg som 40 kronor per dag.

– Ersättningen behöver höjas till en rimlig nivå och sedan behöver de följa kostnadsutvecklingen i samhället, säger Terje Holmgren.

Mats Johansson är enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping anser att regeringen borde höja nivåerna på dagersättningen.

– Migrationsverket har redan för flera år sedan ansett att nivåerna borde höjas och därför skrivit till regeringen, men vi har inte fått gehör för detta, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".