Guël Delachat.
1 av 3
Guël Delachat jobbar i en brödbutik i Linköping. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Ylva Johansson (S).
2 av 3
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Amanda Hedlund.
3 av 3
Amanda Hedlund, Linköping. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Linköping

Ny regeringsgiv ska sänka ungdomsarbetslösheten

Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister: "Det är mitt ansvar att vi får ner ungdomsarbetslösheten"
1:43 min

Samarbete mellan näringsliv, kommuner och stat är regeringens recept på hur ungdomsarbetslösheten ska minska. I Linköping startade i går arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sin turné för att träffa landets alla kommuner och diskutera samarbeten.

– Det är mitt ansvar att vi får ner ungdomsarbetslösheten. Jag erbjuder nu kommunerna en ny form av samarbete där staten ska vara mer flexibel i att tillsammans med kommunerna ta oss an de ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Regeringen lovar att arbetssökande ungdomar ska få jobb, utbildning eller praktikplats inom 90 dagar. Ett löfte som gäller från nästa år.  

– Det är mycket svårare att få jobb nu än var det var förut. Jag tror det beror på att kraven blivit hårdare, säger Amanda Hedlund, som en av de unga vi träffar på stan i Linköping.

Guël Delachat, kommer från Frankrike och jobbar i en brödbrutik i Linköping. Han säger att kontakter är oerhört viktiga om man ska få jobb i Sverige.

– Känner du en svensk är det jättelätt att få jobb. 

Så det är kontakter som gäller?

– Ja, mycket mer än i Frankrike.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".