Amina Ali, Ghada Gergi och Safiya Barre jobbar med hemspråk och föräldrakurser i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Brobyggare Amina Ali, föräldrautbildare Ghada Gergi och brobyggare Safiya Barre. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Nyanlända rädda att uppfostra barnen "fel"

Amina Ali, brobyggare: "De vågar inte berätta om barnen skadar sig"
1:08 min

Det finns utrikes födda föräldrar i Linköping som inte vågar söka vård eller sätta gränser för sina barn. De är rädda att socialtjänsten ska ta hand om barnen. Det säger två av kommunens nya brobyggare.

Brobyggarna är modersmålslärare som dels hjälper barn på deras hemspråk i skola och förskola och även finns ute på föräldracentraler och i olika föräldragrupper för att svara på frågor och informera om det svenska samhället. Och en vanlig fråga är om barnuppfostran i Sverige.

– Föräldrar pratar om hur man uppfostrar barn och många är rädda att berätta om barnen har skadat sig. De säger att de hört att man tar barn från föräldrar. Det är fel information men de frågar mig först, säger Amina Ali som är en av brobyggarna i Linköping.

Amina Ali kan informera och lugna föräldrar som är oroliga för att barnen ska bli omhändertagna av socialtjänsten. Men det här är en fråga som Amina Ali och hennes kollega Safiya Barre inte sällan ställs inför och svarar på när de träffar nyanlända föräldrar ute i Linköpings bostadsområden på kurser och aktiviteter som kommunen ordnar.

Nyanlända får information från Migrationsverket om Sverige direkt när de kommer hit och det handlar bland annat om att det är förbjudet att slå sina barn här. Men det är inte det som oroar föräldrar.

Utan det kan vara att inte våga säga ifrån till sina barn på offentlig plats på sitt eget hemspråk som många svenskar inte förstår.

Det kan vara att inte våga göra som man bör i hemlandet och låta barnen leka själva på lekplatsen.

– Kanske måste kommunen ge så tydlig information till nyanlända att de inte ska bli rädda för att uppfostra sina barn. Om kommunen ger tydlig information till föräldrar så tror jag det skulle bli bra, säger Safiya Barre och tillägger:

– Barnen kanske vet att det finns en rädsla hos föräldrarna. Då kan barnen direkt utnyttja att föräldrarna inte kan sätta gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".