Frälsningsarmén öppnar dörren för asylboenden. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Frälsningsarmén i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Frälsningsarmén vill starta asylboenden

Jennie Franzén Gallardo i Frälsningsarmén: "Socialt arbete på olika sätt ligger starkt i vårt uppdrag"
1:52 min

Nu vill även ideella organisationer erbjuda asylboenden. Både Svenska kyrkan och Frälsningsarmén för diskussioner med Migrationsverket.

Ett bra initiativ tycker Jennie Franzén Gallardo som arbetar på Frälsningsarmén i Linköping.

– Vi har alltid arbetat med socialt arbete på olika sätt. Det ligger starkt i vårt uppdrag som Frälsningsarmé, säger hon.

Flyktingströmmen till Serige väntas fortsätta öka och trycket är stort på många kommuner om att ta emot både nyanlända flyktingar med permanent uppehållstillstånd och asylsökande.

Svenska kyrkan har visat intresse för att öppna asylboende och Frälsningsarmén har skrivit till landets kommuner och även till Migrationsverket för att undersöka underlaget för ett samarbete om flyktingboende.

Leif Öberg på Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm är utvecklingschef för sociala institutioner.

– Vi har ännu inte bestämt oss om vi ska göra det eller inte utan vi håller på att undersöka hur förutsättningarna ser ut för att kunna möte ett sådant behov, säger han.

– Det handlar om att vi behöver se över vilka behov som finns i samhället och se var man verkar ha de största gluggarna mellan vad man kan utföra på ett bra sätt och inte. Och där verkar asylfrågan vara en väldigt viktig fråga just nu.

Vill ni tjäna pengar?

– Nej, vi är en non-profitorganisation så vårt mål är att möta människors behov på ett bra sätt utifrån en god värdegrund.

Det finns kommuner som tecknar avtal med frivilligorganisationer i asylboendefrågan, exempelvis Linköping som ska hyra bostäder av en frikyrka. Men Migrationsverket har i dagsläget inga avtal om boenden som drivs av ideella organisationer, säger Sophia Öhvall Lindberg på verkets presstjänst. 

– I dagsläget har vi inte just ideella organisationer. Vi har några bostadsrättsföreningar bland annat som har funnits med i upphandlingar och bedriver boenden.

Finns det några hinder för ideella organisationer att vara med?

-- Nej det gör det faktiskt inte. Vi välkomnar alla olika aktörer på området, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".