Urban Blomstedt.
Arkivfoto: Johan Gustafsson/Sveriges radio
Linköping

Ingen ersättning till dubbelmordsvittnet

Urban Blomstedt: "Det var ganska väntat"
1:55 min

Urban Blomstedt från Ljungsbro som blev vittne till dubbelmordet i Ljungsbro för ett år sedan och dessutom ett tag höll kvar mördaren på brottsplatsen har nu fått nej från regeringen om att få ersättning för förstörda kläder och psykiskt lidande. 

Trots att regeringen alltså inte tar upp Urban Blomstedts ärende, är han inte speciellt nedslagen över beslutet. 

– Det var ganska väntat eftersom de vill att man ska pröva alla andra möjligheter innan man kan vända sig till regeringen. Ganska sent i förfarandet fick jag reda på att man kan få hjälp av polisen, och jag har vänt mig dit nu. 

Vägen för att få ersättning för förstörda kläder och psykiskt lidande har varit lång för Urban Blomstedt. För drygt ett år sen blev han direkt vittne till dubbelmordet i Ljungsbro och höll ett tag kvar den nu dömde dubbelmördaren på brottsplatsen innan denne slet sig loss.

Men eftersom han inte anses vara ett brottsoffer har han inte kunnat få ersättning för förstörda kläder och psykiskt lidande. Han har vänt sig till flera instanser, men har inte fått gehör för sin begäran.

Senast var det alltså den avgående alliansregeringen som gav honom avslag. Orsaken var att Urban Blomstedt först skulle ha uttömt alla andra möjligheter innan han vädjade till regeringen om hjälp.

En sådan möjlighet till hjälp är alltså polisen. Får han nej där kommer han att gå vidare igen. För enligt Urban Blomstedt är det viktigt att praxis ändras, så att även vittnen och de som griper in vid brott kan få ersättning. 

– Då skickar jag in en omprövning till regeringen, för då har jag ju prövat alla andra möjligheter, så då får den nya regeringen pröva det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".