Björn i vatten. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
1 av 2
Arkivfoto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Entréskylt Kolmårdens djurpark. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Norrköping

Värmen orsakar parasiter hos djuren i Kolmården

Mats Höggren: "Normalt sett dämpar vintern intensiteten av parasiter"
1:26 min

Det varma klimatet ställer till med problem för djuren på Kolmårdens djurpark. Det milda vädret och barmarken gör att djuren lättare kommer i kontakt med parasiter.

Fler djur än vanligt på Kolmårdens djurpark har fått behandlas för att de har fått tarmparasiter.

– Jag tror sannolikt att det beror på att djuren lättare exponeras för parasiter och för att det finns i deras utemiljöer, normalt sett dämpar vintern parasitintensiteten och lägger ett lock på över den under den här delen av året, säger Mats Höggren som är zoologisk chef.

Så här i slutet på november är det grönt i backen nära det område där björnarna vistas. Inne på området sitter feta och slöa björnungar, vars kroppar är förberedda för att varva ner och gå i ide. Men då krävs det att det bli ytterligare några grader kallare i luften.

Den milda hösten påverkart inte bara björnarna. Även djur som vanligtvis trivs i varmare klimat, påverkas.

Veterinärerna på djurparken har behandlat fler djur än vanligt för tarmparasiter. Mats Höggren är orolig att det allt mildare klimatet kan orsaka fler nya sjukdomar och hälsoproblem, framför allt för djur i det vilda.

– Det skulle kunna vara så att djur på våra breddgrader som i många tusen år har anpassat sig till klimatet, får svårare i ett långsiktit perspektiv, säger Mats Höggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".