Bert Karlsson
1 av 2
Bert Karlsson i ett av sina asylboenden. Foto: Adam Ihse/TT
Stiftsdiakon Susanna Löfgren i Linköpings stift. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Stiftsdiakon Susanna Löfgren. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Ovälkommen konkurrens om asylboenden

Bert Karlsson: "De borde ägna sig åt romerna istället men det kanske inte är någon ekonomi i det"
1:45 min

Sinar intäkterna? Det frågar sig företagare Bert Karlsson när han hör att Svenska kyrkan och Frälsningsarmén funderar på att starta asylboenden. Nej är svaret från kyrkan. 

Bert Karlsson driver själv asylboenden bland annat i Åtvidaberg och han tycker att kyrkliga organisationer ska syssla med annat.

– Jag börjar ju undra om det är kollekten som sinar för dem. Och skatterna, säger han. Det vore bättre om de ägnade sig åt romerna som inte har nånstans att bo. Men det är klart att det kanske inte är ekonomi i det.

Tror du att Frälsningsarmén vill tjäna pengar?

– Ja det verkar ju så.

Migrationsverket har i dag inte upphandlat boenden med några ideella organisationer. Men både Svenska kyrkan och Frälsningsarmén funderar nu på att starta asylboenden.

Enligt utvecklingschef Leif Öberg på Frälsningsarmén så handlar det inte om att tjäna pengar utan om att erbjuda ett värdigt boende. Och kommunikatören Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket säger att alla anbud om boenden är välkomna. Hon berättar om ersättningen från verket.

--  Det finns ett takpris för vad vi betalar per dygn och plats som ligger på 350 kronor.

Bert Karlsson säger att han gör en vinst på mellan sex och tio procent på sina boenden.

– Man tjänar pengar på det, självklart. Men det ska vara rimliga pengar, säger Bert Karlsson.

Han är nöjd med den konkurrens som finns.

– Jag skulle inte starta kyrka, det skulle jag inte kunna så bra och jag tror inte de kommer att klara hotellverksamhet och måltider och så vidare speciellt bra.

Varför inte?

– De har inte den kunskapen. Det är tufft att driva sådan här verksamhet.

Så sinar kollekten och är det därför ni vill starta asylboenden, stiftsdiakon Susanna Löfgren på Linköpings stift?

– Nej det har ingenting med våra kollekter att göra. Men vi för hela tiden dialog med Migrationsverket och andra parter i samhället om hur vi kan hitta gemensamma lösningar i olika frågor.

– Vi har ju mycket lokaler och just nu håller vi på och undersöker vad de skulle passa till. Skulle de passa till att bo i? För i så fall är det ju bra för alla att använda de lokalerna till det bästa, säger Susanna Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".