Julbord.
Foto: Robin Haldert/TT

Hygien i fokus på julbordet

Livsmedelinspektören Kalle Tegnerstedt: "Ställ frågor till personalen"
1:41 min

December är julbordstider men det gäller också att ha bra koll på hygienrutierna på resaturangerna för att undvika att maten blir dålig. Livsmedelsinspektören Kalle Tegnestedt tycker att krögarna i allmänhet sköter sig bra.

Kalle Tegnestedt är livsmedlesinspektör i Linköping och känner till julbordets utmaningar.

- Det man ska tänka på om man tittar på det rent hygieniskt så är det en del saker som är viktiga. Framför allt att maten förvaras i rätt temperatur inne i köket innan den bärs fram till buffén. sen ute i buffén så skall kall mat hållas kall och varm mat hållas varm, det är enkelt, säger Kalle Tegnestedt är livsmedlesinspektör i Linköping.

Varm mat ska hålla minst 60 grader och kall mat ska hålla högst åtta grader, men det viktigaste är tid och omsättning. Inget hinner hända så länge maten inte står för länge, säger livsmedelsinspektören som rekommenderar oss att höra oss för om vi är osäkra.

Owe Hörman är ansvarig för mat och dryck på Grand Hotell i Norrköping och menar att det krävs en del för att hålla julmaten fräsch på buffén.

- Det är verkligen inte lätt. Det viktigaste är att inte kyl- eller fryskedjan bryts, och det startar redan hos leverantören, säger Hörmann och föklarar vidare att handskar är viktigt att ha på sig och att kylplattor under den kalla maten används.

innan ett julbord börjar har personalen har ett möte om vad som är viktigt att veta. Hörmann eller tjänstgörnade kökschef har ansvaret för att personalen vet vad som gäller.

Den känsligaste maten är den som innehåller grädde och kalla rätter som rostbiff liksom allting som är majonnäsbaserat. Här krävs bra koll, säger Owe Hörmann.

Livsmedelsinspektör Kalle Tegnestedt tycker att restaurangerna överlag sköter julborden väldigt bra och har svårt att hitta nåt dåligt exempel just nu.

- Jag tror generellt sett att det fungerar rätt bra.

Av: Gustaf Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".