Vadstena Folkhögskola.
Vadstena Folkhögskola. Foto: Vadstena Folkhögskola.
Vadstena

Musiklinjen hotas av nedläggning

Karin Nyström, rektor: "Vadstena Folkhögskola har ekonomiska problem"
1:14 min

Musiklinjen vid Vadstena Folkhögskola är hotad. Nu går företrädare för både Socialdemokraterna och lokalpartiet Konsensus i Vadstena till Musiklinjens försvar.

– Vadstena Folkhögskola har ekonomiska problem som vi måste komma tillrätta med. Vi måste få ordning på kostnader och intäkter så att det går ihop sig, säger rektorn Karin Nyström.

Vadstena Folkhögskola har Svenska Kyrkan som huvudman och den klassiska musiklinjen, med bland annat piano och sång, är mycket väl ansedd. Musiklinjen har fått fram många musiker som gått vidare till högre musikstudier. Men de ekonomiska problemen för Vadstena Folkhögskola har accelererat under senare år. Rektor Karin Nystöm kallar läget för akut.

– Om vi inte vidtar åtgärder inom det kommande året så är läget väldigt akut.

Musiklinjen är skolans mest resurskrävande utbildning och en tillsatt utredare har kommit fram till att en nedläggning är ett rimligt alternativ. Många har reagerat på nedläggningsförslaget, senast idag de tillträdande kommunalråden Mats Wahrén (Kons) och Anders Hedeborg (S) som värnar musiklinjen och tillsammans uppmanar huvudman och styrelse att inte fatta några beslut innan ytterligare samråd med Vadstena kommun gjorts.

Imorgon sammanträder folkhögskolans styrelse och beslutar om vilken väg man kommer att gå vidare med.

– Min förhoppning är att vi ska få en folkhögskola som är i ekonomisk balans så att folkhögskolan finns kvar, säger rektorn Karin Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".