Därför luktar det ruttet i Linköping

Tycker du att det har luktat illa i Linköping? Då har inte din näsa lurat dig. Problemet, som beror på lakvatten, ska vara övergående, skriver Corren.se.

Mellan Gärstadverkens höga glashus och motorvägen finns det två dammar för lakvattenbehandling. Lakvatten är vatten, ofta från nederbörd, som passerar genom en deponi av till exempel hushållsavfall.

Vattnet luktar egentligen ingenting alls. Det är svavelvätet som ger stanken, och när syret försvinner ur vattnet blir det svavelväte som luktar ruttna ägg.

– Kanske är potten fylld i dammen och möjligen har det varma vädret också bidragit, säger Magnus Hammar, miljöingenjör, till Corren.

Stanken ska förhoppningsvis vara borta snart. Redan nu finns ett luftaggregat monterat i lakvattendammen. Med hjälp av ett turbinhjul blåser det luft på vattenspegeln. På så sätt kommer syre ner i vattnet och gör blandningen tillräckligt bra för att stoppa stanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".