Två poliser.
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Färre brott klaras upp av polisen

"Stefan Mann, polisen: "En viktig orsak och kanske den viktigaste är att det har varit betydligt fler grova brott"
1:49 min

Polisen i Östergötland är i år sämre på att upptäcka brott som begås och lyckas inte heller att utreda lika många brott jämfört med förra året.

Polisens egen sammanställning för de tio första månaderna i år visar att de har lyckats sämre när det gäller att bekämpa vardagsbrotten jämfört med samma period de senaste två åren. 

– En viktig orsak och kanske den viktigaste är att det har varit betydligt fler grova brott som har tagit väldigt mycket resurser. Vi har haft dubbelmordet i Hageby, mord och grov misshandel i Skäggetorp, knivskärningar och allvarliga mordbränder. De här brotten tar väldigt mycket resurser från vardagsbrotten, säger Stefan Mann, som är operativ chef för polismyndigheten i Östergötland.

Bland de mål östgötapolisen har satt upp står det bland annat att fler mängdbrott ska klaras upp jämfört med förra året och fler brottslingar ska lagföras. Ett annat mål är att de ska upptäcka fler narkotikabrott jämfört med förra året.

Gemensamt för alla de målen som polisen har satt upp för nuvarande år är att de vill bli bättre på fler områden och därför siktar på att klara upp fler brott och lagföra fler personer än tidigare år. 
Men resultaten för de första 10 månaderna i år är långt i från vad polisledningen hade hoppats på.

Antalet mängdbrott ökade med 7 procent men samtidigt minskade antalet ärenden polisen utredde och skickade till åklagare. Samma sak gäller flera andra brottstyper. Färre narkotikabrott upptäcktes jämfört med förra året och trafikpolisen gjorde betydligt färre trafikkontroller och utandningsprover.

Stefan Mann tror att östgötarna har förståelse för att polisen gör sådana prioriteringar när det sker så allvarliga brott som mord och mordbränder.

– Om medborgarna tvingas välja på det sättet vi gör så tror jag att de flesta håller med om att det är väldigt viktigt att vi reagerar bestämt och kraftfullt när det sker ett dubbelmord eller när man skjuter rätt in i en lägenhet i centrala Norrköping.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".