Ett tält, madrasser och sovsäckar under Tubbron. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 3
Tullbron i Linköping i december 2014.
Linköpingsbon Nicklas Persson framför Tullbron där hemlösa sover. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Nicklas Persson vill att kommunen agerar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Omsorgsnämndens ordförande i Linköping Linnéa Darell (FP). Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Omsorgsnämndens ordförande i Linköping Linnéa Darell (FP). Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Politiker agerar för hemlösa under Tullbron

Linköpingsbon Nicklas Persson: "Kommunen måste ta tag i det här"
1:40 min

Allt fler EU-migranter sover under järnvägsbron Tullbron vid Stångån i centrala Linköping. Tjugo platser i kommunens härbärge räcker inte längre. Nu ska frågan upp på politikernas bord.

Det ligger sovsäckar och filtar för ett 25-tal personer under Tullbron i Linköping. Linköpingsbon Nicklas Persson tycker att något måste göras omgående.

– Jag tycker det är sjukt. Kommunen måste ta tag i det här och hjälpa dem med någonting. Det börjar bli jättekallt och nu kommer ju vintern, säger han.

Det finns ett tält uppsatt under bron. I övrigt ligger madrasser, soffdynor och filtar på marken och sovsäckar är inklämda i brokonstruktionen. Taket över huvudet är - bron.

– Solidariteten och medmänskligheten kan ju inte sätta någon gräns vid exakt tjugo personer utan är det fler som sökt sin tillvaro här under en tid så måste vi naturligvis ta ett ansvar, säger Linnéa Darell (FP) som är ordförande i omsorgsnämnden. Frågan ska diskuteras av politikerna på kommunstyrelsens planeringsutskott idag måndag.

– Jag vet att det finns lite undersökningar från kommunledningens tjänstemän att se på möjligheter till någon utökad lokal för övernattning, säger Linnéa Darell.

Hur mycket skattepengar ska Linköpingsborna stå för i den här frågan?

– Igen - det handlar ju om hur medmänskliga vi vill vara. Jag får många telefonsamtal och kontakter från Linköpingsbor som är oroliga nu för de personer som uppenbarligen inte ryms på nuvarande härbärge och tycker att vi borde göra någonting mer. Så jag uppfattar att Linköpingsborna är överens med oss i kommunpolitiken att ta ett solidariskt ansvar, säger Linnéa Darell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".