Ion Manta och Gabriela Diia. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Ion Manta och Gabriela Diia. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Direktor Lars Linebäck på Linköpings stadsmission. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Direktor Lars Linebäck på Linköpings stadsmission. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Hemlösa sover utomhus

Ion Manta:"Jag sover utomhus och det är svårt när det är kallt"
1:24 min

Nätterna blir kallare och samtidigt finns det fler hemlösa tiggare än någonsin i länet. De tjugo platserna på natthärbärget i Linköping räcker inte långt utan många sover nu utomhus.

Ion Manta från Rumänien berättar att han vistas utomhus de timmar som Resecentrum håller stängt på natten.

– Jag sover utomhus hundra meter från centralstationen och det är väldigt svårt när det är kallt, säger han.

Gabriela Diia, också hon från Rumänien, berättar att hon ofta övernattar i en bil. Det är inte lätt i kylan men tigger man så behöver man pengarna för att överleva, säger hon. 

Hon sover ibland på kommunens natthärbärge men det har blivit svårare att få en plats där. Lars Linebäck är chef på Linköpings stadsmission:

– Det är ett väsentligt högre tryck och då får - som det har visat sig nu i höst - inte alla plats. Det betyder att människor också sover ute och om det är tiggare som finns i Linköping på dagtid eller om de finns i andra kommuner på dagtid, det vet vi inte med säkerhet.

Det sägs att andra kommuner nästan skickar tiggare hit till Linköping?

– Ja det har funnits fall där vi har förstått att man från någon annan eller några andra kommuner säger "åk till Linköping" men det har vi försökt ta tag i. Sedan är ju människor fria naturligtvis att ta sig dit man vill, säger Lars Linebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".