Landstingshuset. Foto: Göran Billesson/Landstinget
Östergötland

Lägre avgifter för sterilisering

Lena Lundgren på landstinget:"Det blir vanlig patientavgift för de här ingreppen"
1:24 min

Nästa år sänker landstinget priset på sterilisering och då kommer ingreppet att kosta ett par hundra kronor. Personer som väljer att sterilisera sig idag måste betala upp emot 13 000 kronor och landstinget i Östergötland har haft de högsta avgifterna i landet för ingreppet.

Landstinget valde för några år sedan att höja priset för sterilisering som inte var medicinsk motiverad. Och de senaste åren har Östergötland varit bland de landsting i landet där sterilisering kostat mest och prislappen har hamnat kring 13 000 kronor.

I flera andra landsting kostar ingreppet bara några hundra kronor.

Men nu plötsligt ändrar landstinget priserna och då räcker det med att betala patientavgiften på ett par hundra kronor berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren.

– Det som händer nu det är att det tas ett nytt beslut där det blir vanlig patientavgift för de här ingreppen.

En förklaring till den snabba kursändringen kan vara att om landstinget behåller de dyra priserna kommer de östgötar som anser sig behöva sterilisering att åka till andra landsting där det är mycket billigare. Lena Lundgren menar att de sänker priserna av omtanke om östgötarna.

– Vi var inte tvungna att göra det men då hade man fått att åka till ett annat län för att få ingreppet till en lägre avgift. Eftersom vi vet att östgötarna gärna vill ha sin vård så nära som möjligt så ändrades beslutet så att det ska vara samma avgift här som på många andra håll i landet säger Lena Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".