Förtidsröstning.Foto: Bertil Ericson/TT
Förtidsröstning.Foto: Bertil Ericson/TT
Linköping

Oro för att färre röstar i extravalet

Valstrateg Martin Tollén(S):"Nyval kan nog i större utsträckning påverka andra boende i mer socialt utsatta områden"
0:29 min

I flera av landets stadsdelar med särskilt hög andel arbetslösa och boende med försörjningsstöd sjönk valdeltagandet i september jämfört med förra riksdagsvalet. I Skäggetorp i Linköping till exempel sjönk valdeltagande med nära sex procentenheter i det centrala valdistriktet till drygt 65 procent.

Nu finns en oro över att ett extra val kan minska viljan att rösta ytterligare en gång.

Men socialdemokraten Martin Tollén som är valstrateg i Linköping tror att ett nyval kanske snarare påverkar andra än de boende i mer socialt utsatta stadsdelar.

– Ju mer du följer med i mediedebatten eller ju mer du läser analyser i tidningar. Rent generellt så har den sortens människor ett högre förtroende för politiker och är mer integrerade i samhället. Men det är också möjligt att det är de människorna, vars tilltro till politiken tar allra mest skada. Medan människor som redan från början har en låg tilltro till politiken, deras tilltro sjunker inte speciellt mycket. För det är ungefär det här de förväntar sig, säger Martin Tollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".