Annelie Almérus - Arbetsförmedlingen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
1 av 2
Annelie Almérus - Arbetsförmedlingen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Axel Grip - arbetssökande. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
2 av 2
Axel Grip - arbetssökande. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Här finns jobben nästa år

Arbetsmarknadsanalytiker Annelie Almérus: ” Arbetskraft har vi, men frågan är om de har den rätta kompetensen som krävs”
5:56 min

Antalet personer som är arbetslösa blir färre nästa år, spår Arbetsförmedlingen i sin prognos.  Därmed fortsätter trenden med en sjunkande arbetslöshet.

Det är främst inom den offentliga sektorn som jobben väntas öka, jobb inom vård och omsorg - traditionellt kvinnodominerande yrken. Även IT-verksamhet och handel spås växa och behöva anställa mer.

I slutet av nästa år kommer arbetslösheten vara 8,6 procent, men det är mer än en procent högre än riksgenomsnittet. Och det hänger ihop med att Östergötland håller på att förändras från ett industrilän till att allt mer likna ett storstadslän med en växande tjänstesektor som i många fall vill ha högutbildad personal.

Det innebär att arbetsgivarna dammsuger länet på de välutbildade. Och när inte det räcker ökar pendlingen till länet, säger Annelie Almerus, arbetsmarknadsanalytiker:

– Arbetskraft har vi men frågan är om de har den rätta kompetensen som krävs. Många i Östergötland har erfarenhet från industrin som inte längre efterfrågas så mycket, säger hon.

Branscher som behöver anställa nästa år är bland annat vård, omsorg, utbildning, handel, IT och finansiell verksamhet. Däremot blir det få nya jobb inom industri, lager, transport och jordbruk enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".