Vadstena

Rättspsyk i Vadstena får högsta säkerhetsklassen

Jan Cederborg, chef rättspsyk: "Vi kommer ha Sveriges modernaste anläggning"
1:38 min

Just nu byggs det helt nya lokaler på samma plats där den gamla rättspsykiatriska kliniken i Vadstena ligger. När bygget är klart kan patienter som tillhör den högsta riskgruppen vårdas på kliniken.

– I och med att vi nu bygger en anläggning från grunden så har vi också haft möjlighet och påverka vilka säkerhetsnivåer vi ska klara i framtiden och vi kommer i och med den här förändringen att klara den högsta säkerhetsnivån, säger Jan Cederborg, chef för rättpsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

I de fall där det finns risk för att personer utifrån vill frita en patient eller att någon utanför vill skada en patient krävs att patienter vårdas på rättpsykiatriska avdelningar med högsta säkerhetsnivå. Kliniken i Vadstena klarar inte idag av att ta hand om dessa patienter. Men just nu pågår ett omfattande byggprojekt, där man river de gamla byggnaderna och bygger nytt på samma ställe. I och med det kommer kliniken att kunna ta emot högriskpatienter.

– Då blir det en högre säkerhetsklassning på en del av den nya kliniken.

Projektet kostar drygt en halv miljard kronor och när det är klart om två år kommer kliniken att vara landets modernaste rättspsykiatriska klinik.

– Hela anläggningen ska vara klar i slutet på 2017 och då har den här processen tagit många år, men vi har då Sveriges modernaste anläggning. Vi har också valt att bygga den här anläggningen utan alltför framträdande säkerhet. Säkerheten finns, men den syns inte. Den är byggd i fasader, väggar och på annat sätt, säger Jan Cederborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".