Dricksvatten från kran. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Joakim Persson, produktionschef division vatten, Tekniska verken. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
2 av 2
Joakim Persson, Tekniska verken. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Linköping

Tekniska verken vill rensa bort läkemedel ur drickvatten

Joakim Persson, Tekniska verken: "Vi har haft ett pilotförsök på reningsverket"
1:57 min

Tekniska verken i Linköping överväger nu att rena avloppsvattnet med ozon för att bryta ned läkemedelsrester och på så vis få renare dricksvatten. Vårt dricksvatten innehåller rester av många läkemedel och idag finns inga studier om vilka effekter läkemedelsresterna får på människor.

- Vi har haft ett pilotförsök under året på reningsverket för att reducera läkemedelsrester och det har fallit väl ut. Det finns inget krav på rening av läkemedel i dag, men vi vill vara bland de första i landet som har en fullskaleanläggning för rening av läkemedel, säger Joakim Persson, produktionschef för division vatten på Tekniska Verken.

Vi kissar ut och spolar ned mängder av läkemedel varje dygn. En del fångas upp i avloppsreningsverken. Men långt i från allt. Prover på fisk i sjöar och vattendrag visar att såväl p-piller som antiinflamatorisk diklofenak och många andra kemikaler finns i djuren. Och en liten del går vidare till vårt dricksvatten.

Med hjälp av ozon kan läkemedel i vattnet reduceras. Och Linköping kan under nästa år fatta beslut om en fullskaleanläggning för ozonrening ska byggas.

Halterna av läkemedel i dricksvattnet är enligt Livsmedelsverket små, så att de i sig inte är ett problem. Men vilka de  sammantagna effekterna av läkemedel och andra miljögifter i vårt dricksvatten ger på människor har inte studerats, säger Ingela Helmfrid, biolog vid Arbets- och miljömedicin på landstinget i Östergötland:

- Svårigheten med forskning är att man ofta bara tittar på en eller ett par saker i taget när det gäller kemikalier. Den så kallade cocktaileffekten är svår att göra en bedömning av och det tar 20-30 år innan man ser effekterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".