Thomas Agnevik, presstalesman, Polismyndigheten i Östergötlands län. Foto: Polismyndigheten i Östergötlands län
Thomas Agnevik, presstalesman på polisen i Östergötland. Foto: Polismyndigheten i Östergötlands län
Östergötland

Polisen registrerade oskyldiga

Polisen i Östergötland har olagligen registrerat uppgifter om personers etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa övertygelse och hälsa. De även har registrerat uppgifter om personer som inte misstänks för brott.

Efter avslöjandena om Skånepolisens register över romer beslutade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden förra året att granska behandlingen av personuppgifter i underrättelseverksamheten vid polismyndigheterna i Västra Götaland och i Östergötland.

I rapporten som presenterades i dag riktar nämnden kritik mot polismyndigheten i Östergötland på flera punkter.

- Känsliga personuppgifter som har behandlats i ett antal fall utan att det har varit absolut nödvändigt. Det har också varit så att de här uppgifterna har varit tillgängliga i en som vi bedömer det allt för vid krets. Vi anser att det är mycket allvarligt, säger Linnea Darell (FP), ledamot i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Östgötapolisen medger att de även har registrerat uppgifter om personer som inte misstänks för brott.

- Reglerna kring de här systemen och personuppgiftsbehandlingen är väldigt komplicerade och polisdatalagen är en ny lagstiftning så därför behöver vi den vägledning som vi nu får, säger presstalesmannen Thomas Agnevik.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".