Tiggare Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Tiggare Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Linköping

Nytt härbärge i Linköping

Paul Lindvall (M): "Om allt faller på plats är lokalen i sådant skick att vi kan öppna till jul"
1:25 min

Det ser ut att kunna bli ett härbärge till i Linköping till jul. Kommunen har planer på att öppna mellan 20 och 30 nya övernattningsplatser för de hemlösa EU-migranter som tigger i Linköping och varav en del har sovit utomhus på senare tid.

Just nu jobbar man med att lösa frågor om brandsäkerheten och annat i lokalen där det nya härbärget planeras öppna. Det kommer att bli lite enklare än det som finns i Ryttargårdskyrkan, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

– Det kommer ju att finnas möjligheter till dusch och så men lite enklare blir det och det kommer inte att bli samma bemanning riktigt. Men vi tycker det är viktigt att ändå kunna hitta en lösning som fungerar nu över helgerna och kanske lite längre än så också.

– Sedan får vi återkomma och se om det här är en lösning som kommer att ha en längre varaktighet eller inte. Det vet vi inte idag, säger Paul Lindvall.

Det nya härbärget kostar inte lika mycket pengar som det i Ryttargårdskyrkan, där kyrkan upplåter lokalen gratis och kommunen beskostar härbärget i övrigt ihop med Stadsmissionen.

– Men det avgörande handlar kanske inte om pengar utan det handlar ändå om ifall vi ska ta ett ansvar som kommun för människor som har det svårt och fryser och riskerar att fara riktigt illa nu de närmaste veckorna.

– Det tycker vi att vi ska och det var vi överens om idag på planeringsutskottets möte, säger Paul Lindvall om kommunstyrelsens planeringsutskott som träffades på måndagsförmiddagen. 

 

  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".