Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få unga vill bli lantbrukare

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 09.30
Anton Gustafsson, lantbrukare Motala. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
1 av 2
Anton Gustafsson, lantbrukare Motala. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Allt färre ungdomar väljer att jobba som lantbrukare. Sedan sekelskiftet har antalet lantbrukare i Östergötland län minskat i alla ålderskategorier utom de som är 60 år och äldre.

En av de få unga som valde att satsa på lantbruket och som har lyckats är 35 årige Anton Gustavsson från Motala. Han startade sitt lantbruksföretag för 8 år sedan och han säger att valet inte var så svårt trots att förutsättningarna var tuffa.

– Jag har alltid varit intresserad av lantbruket och kan säga att jag har varit i traktorn ända sedan jag kunde gå.

Bönderna i Östergötland län blir bara äldre medan ungdomarna blir allt mer sällsynta i branschen. Siffror från Jordbruksverket visar att antalet lantbrukare mellan 18 och 34 år i Östergötland har mer än halverats sedan 2000. Utvecklingen har lett till att förra året var de lantbrukare som är 60 år eller äldre drygt 12 gånger fler än de unga lantbrukarna.

– Det är väldigt hög snittålder på lantbrukarna.

Exakt varför ungdomarna väljer bort lantbruket är inte klart men på landets naturbruksgymnasier ser man en tydlig trend där allt färre elever söker till utbildningarna. En förklaring kan vara att man behöver stora ekonomiska resurser. Utöver egna pengar måste du ha en bank som är villig att låna stora summor pengar för köp av exempelvis mark, maskiner och utrustning, grödor och foder och driftkostnader.

– Det är väldigt mycket pengar som krävs för att investera framför allt i maskinparker som är fruktansvärt dyra.

Å om alla de här bitarna lyckas falla på plats kan det ta många år innan verksamheten kan gå med vinst. Anton Gustavsson säger att för hans del har det krävts många sömlösa nätter och oavbrutet sidoarbete för att han ska kunna lyckas.

- Vi har lyckats klättra upp lite i alla fall säger han.

 Och han tycker att det behövs många fler unga i branschen.

 – Självklart behövs det fler ungdomar för frågan är vart det här kommer att ta vägen om 10-15 år säger Anton Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".