Advokat Thomas Bodström. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Advokat Thomas Bodström. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Bodström vill att mordåtalade frikänns

Thomas Bodström: "Blir man attackerad har man rätt att försvara sig"
0:45 min

Det var självförsvar. Det hävdade advokat Thomas Bodström under förmiddagen vid den sista rättegångsdagen om dubbelmordet i Hageby i Norrköping i påskas.

– Det är en fruktansvärd tragedi och stor sorg för många människor. Men inget blir bättre av att det döms fel, säger Thomas Bodström.

Morden på två män skedde efter hårda ordväxlingar och även fysiskt bråk mellan medlemmar i två familjer tidigare under påskhelgen i år. Det blev tumult utanför en av familjernas hus i Norrköping när flera medlemmar från de båda familjerna drabbade samman och det var då skotten sköts.

Konflikten som ledde till att två personer dog ska ha uppstått efter en skilsmässa och en vårdnadstvist mellan familjerna.

Det är en omfattande utredning som lett fram till rättegången. Runt 500 förhör har hållits och under de 17 rättegångsdagarna i säkerhetssalen vid Linköpings tingsrätt har ett 50-tal vittnen hörts.

Under gårdagen höll åklagarsidan slutplädering och anser att de två bröderna 33 och 36 år gamla ska dömas till fängelse.  Åklagare Anna Jacobsson ansåg att den äldre av bröderna är skyldig till mord i två fall, och den yngre för mord i ett fall.

Under fredagen håller de åtalades försvarare sin slutplädering. Thomas Bodström, advokat till den äldre av bröderna, anser att männen försvarade sig.

– Det här målet handlar om nödvärn. Kommer man 20, 25 personer beväpnade med påkar och knivar handlar det inte om att åka hem och fika hos någon. De försvarade sig och handlade i nödvärn, säger han och hävdar att 36-åringen ska frikännas.

Åklagare Anna Jacobsson säger i en paus av förhandlingen:

– Det var förväntat det Bodström tog upp.

Finns det något som försvarsadvokaterna säger som får er att tvivla?

– Nej vi har olika uppfattning om vad som hänt, säger Anna Jacobsson.

Det är ett omfattande mål. Hur svårt är det för tingsrätten att fatta ett riktigt beslut?

– Ja, det är mycket de ska ta till sig. Många förhör, flera med tolk och långa rättegångsdagar. Men jag tror absolut de kommer fram till ett bra domslut, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".