Advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde till tolv av målsägarna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Linköping

Tumult i rätten när mordåtalad släpptes

Elisabeth Massi Fritz: "Jag är förvånad att rätten fattar ett sådant beslut med tanke på säkerhetsläget".
2:28 min

Det blev tumult i tingsrätten när rättegången efter morden på två män i Hageby i Norrköping i påskas avslutades idag. Domstolen beslutade att en av dom två åtalade bröderna släpps - och därmed troligen frikänns för mord. Direkt när beskedet kom blev den frikände hotad av en man som skottskadades vid dramat i Hageby.

En av de som skottskadades i Hageby skrek åt den frisläppte:

– 300 personer väntar på dig därute.

Då övermannades han av flera poliser som förde ut honom från säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Han greps därefter och är nu misstänkt för olaga hot.

Den äldre av de två åtalade bröderna ska sitta kvar i häkte tills domen faller i början av januari. Han står åtalad för båda morden. Den yngre brodern, som nu alltså släpps ur häkte och därmed troligen frikänns helt för mord, har enbart stått åtalad för ett av morden.

En anhörig till de av de dödade männen chockades av beskedet att den yngre brodern släpps och fick föras från platsen med ambulans med andningssvårigheter.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde till flera av målsägarna, är mycket kritisk mot hur rätten hanterade beskedet om frisläppandet:

– Jag är förvånad att rätten fattar ett sådant här beslut med tanke på säkerhetsläget. De kunde meddelat det någon timma efter att förhandlingen avslutades, via mejl eller fax. Ur säkerhetssynpunkt var det inte bra. Och inte heller från en traumatisk synpunkt. Jag har en klient som väntar på ambulans, säger hon.

Morden på de två männen i Hageby skedde efter hårda ordväxlingar och fysiskt bråk mellan medlemmar i två familjer under påskhelgen. Därefter blev det tumult utanför en av familjernas hus i Norrköping när flera medlemmar från de båda familjerna drabbade samman och det var då skotten sköts.

Konflikten som ledde till att två personer dog ska ha uppstått efter en skilsmässa och en vårdnadstvist mellan familjerna.

Det är en omfattande utredning som lett fram till rättegången. Runt 500 förhör har hållits och under de 17 rättegångsdagarna i säkerhetssalen vid Linköpings tingsrätt har ett 50-tal vittnen hörts.

I går höll åklagarsidan slutplädering och ansåg att bröderna 33 och 36 år gamla ska dömas till fängelse. Under fredagen höll brödernas försvarare sina slutpläderingar.

Thomas Bodström, advokat till den äldre brodern hävdar att det handlar om nödvärn, att de skyddade sig själva:

– Det är ganska tydligt att det är 20, 25 beväpnade personer som attackerar några få personer. Då har man rätt att försvara sig. Om inte det här är nödvärn har jag väldigt svårt att se att man kan döma utifrån nödvärn i något annat fall.

Christian Ströberg

011-495 42 10

christian.stroberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".