Ice on the roads caused dangerous driving conditions this morning. Photo: Tomas Oneborg/TT
Foto: Tomas Oneborg/TT
Jultrafiken

Den svarta halkan kan lura dig

"Det är en av de mest lömska situationer som kan uppstå"
1:29 min

Snart rullar jultrafiken igång på länets vägar. Clarence Hansson på Sveriges Radios trafikredaktion varnar för en av de mest lömska situationer som kan uppstå i trafiken.

– Tittar man på hur julen ser ut rent kalendermässigt så har vi ju två klämdagar, alltså måndagen och tisdagen. Jag tror att många har tagit ledigt då och det kan ge en ganska bra fördelning av trafiken. Det är svårt att säga när man bör undvika att ge sig ut att köra. Av erfarenhet vet jag att det på julafton brukar vara ganska lugnt på vägarna, säger Clarence Hansson på Trafikredaktionen.

Vad ska man vara uppmärksam på? När kan det bli farligt på vägarna?

– Något av det farligaste vi har är det vi kallar "svart halka". Vägen ser blöt och fuktig ut och termometern i bilen kan visa 3-4 plusgrader men ändå är det is på vägbanan. Det är en lömsk situation. Plötsligt kan man få ett släpp på hjulen och så ligger man i diket.

Clarence Hanssons tips till jultrafikanten

  • Ta god tid på dig och planera. Lägg på tid så att du aldrig får bråttom i jultrafiken
  • Ta pauser om du reser långt
  • Se till att ha gott om spolarvätska
  • Ta med något gott att äta om du reser långt
  • Håll avståndet!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".