Tyst asfalt testas på gamla E4:an mellan Linköping och Mjölby.
Så här såg det ut i projektets början på gamla E4 mellan Linköping och Mjölby. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Linköping

Ny vägbeläggning kan ersätta bullerplank

Ulf Sandberg: "Det kostar att dämpa buller"
1:43 min

VTI i Linköping testar en helt ny typ av beläggning på gamla E4 utanför Linköping. Och en hel rad frågor är nu lösta berättar forskningsledare Ulf Sandberg.

Projektet som vi berättat om tidigare avslutas i september 2015. Vägbeläggningens material består till cirka 50 procent av små gummipartiklar från uttjänta bildäck. Gummipartiklarna blandas sedan med mycket små stenar vilket ger en slät och mjuk yta.

– Tills dess (september) så ska vi ha gjort en massa utvärderingar av det hela. Långtidsegenskaperna av den här beläggningen är inget vi kan få fram på ett år. Vi måste fortsätta följa upp de här beläggningarna. Men det ser lovande ut, förklarar forskningsledaren Ulf Sandberg.

Buller är ett växande samhällsproblem som orsakar ohälsa och obehag för ett stort antal drabbade och den främsta källan till samhällsbuller är bildäck som rullar på asfalt. 

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".