Hästar vid framridning inför hopptävling foto:Maria Turdén/Sveriges Radio

Fler vill till stallet gå

"Framför allt ser vi ett intresse bland föräldrarna."
1:38 min

Det är många, inte minst vuxna som lockas av livet till häst och just nu ser flera ridskolor i Östergötland ett uppsving.

– Jag tycker verkligen det börjar gå uppåt. Det blir mer och mer sökande som vill komma och rida, säger ridläraren Alexandra Lang.

I en spilta står några barn och borstar en vit lurvig ponny som snart ska in på lektion. Ridläraren Alexandra Lang och ridklubbsordföranden Katarina Kinell står i spånet som ligger i stallgången.

– Framför allt ser vi ett intresse bland föräldrarna. Bland annat en mamma som sa; Du får aldrig upp mig på den hästen, never! Men hon satt upp och visade sig vara en riktig begåvning så vi har haft föräldragrupper vilket har genererat att vi fått igång nybörjargrupper.

Östergötlands Ridsportförbund har över 8 000 medlemmar och uppger nu att intresset börjar öka igen efter ett tapp under några år - också bland vuxna. En bild som bekräftas av exempelvis Norrköpings Fältrittklubb och på Åby ridskola i Norrköping har antalet elever ökat med 25 procent sen i augusti.

Ridläraren Alexandra Lang från Värnamo har en förklaring:

– I Sverige har vi extremt många duktiga nu som ligger på världsklassnivå och det har vi inte haft på länge, utan det är många verkligen visar sig och ligger i världscupen och topprankningen. Och det tror jag ger ett intresse för då får man ju se ryttare som är riktigt duktiga.

Pia Johansson har ridit till och från sen hon var liten - nu har hon egen häst.

– Det är ju så avkopplande att vara med hästar. Jag spelar ju golf också men hästen går ju mer och mer före, så är det faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".