Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
Östergötland

Ny patientlag ger rätt att söka öppenvård i hela landet

Lena Lundgren: "Det här är en bra möjlighet"
1:19 min

Nu från årsskiftet gäller en ny patientlag där den stora nyheten är att man kan söka öppenvård i hela landet. Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Östergötland, tycker det är bra att patientens ställning stärks.

- De flesta östgötar, det vet vi via enkäter, vill ha sin vård på hemmaplan så nära som möjligt. Men det finns ju de som arbetar eller vistas en längre tid på annan ort och det då är det här en bra möjlighet, konstaterar Lena Lundgren.

Men redan idag så finns det tack vare avtal möjlighet för östgötska patienter att lista sig och söka vård på vårdcentraler i Kalmars och Jönköpings, Sörmlands och Örebro läns landsting. 

Men nu vidgas alltså rätten, via lagstiftning, till att alla kan söka öppenvård var som helst i landet.

Det är något som till exempel gynnar studenter som läser på annan ort eller äldre östgötar som besöker sina barn som bor långt bort, berättar Lena Lundgren:

- Vi ska komma ihåg att det gäller öppenvård och inte operationer och annan sjukhusvård där varje landsting har ett planeringsansvar för befolkningen. Men när det gäller öppenvård så kan jag välja att söka var jag vill, har jag en kronisk sjukdom t ex och vill besöka mina barn som bor i Jämtland så kan jag också gå på kontroller för min kroniska sjukdom där.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".