Östgötateatern i Norrköping. Arkivfoto
Östergötland

Bildandet av scenkonstbolag dröjer

Mikael Borin: "Det är ganska juridiskt knepigt"
1:37 min

Det blir inget nytt scenkonstbolag i länet förrän i september. Egentligen skulle det ha startat nu vid årsskiftet, men det blir försenat på grund av juridiska svårigheter.

Det var många diskussioner innan respektive fullmäktige i landstinget samt Linköpings och Norrköpings kommuner tog beslut om att det skulle bildas ett regionalt scenkonstbolag.

Östgötamusikens styrelse såg inte att ett gemensamt bolag skulle ge verksamheten några fördelar och valde att stå utanför.

Även Norrköpings symfoniorkester och Östgötateaterns chefer var kritiska mot planerna efter den utredning som gjordes, men ägarna kom fram till ett annat beslut där de ville se ett mer rättvist ekonomiskt ansvar för kulturinstutionerna i länet.

Tanken var att scenkonstbolaget skulle starta den 1 januari 2015. Nu är målsättning den 1 september.

En försening som inte kommer att påverka verksamheterna eller deras budgetar, enligt Mikael Borin, biträdande landstingsdirektör.

I mars-april nästa år kommer respektive fullmäktige att ta beslut om hur organisationen och ledningen ska se ut i bolaget.

Mikael Borin tror inte att publiken kommer att märka så mycket av bolagsbildningen.

– Det är ju ingenting som man kommer att uppleva som någon skillnad på som publik betraktat, säger Mikael Borin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".