Finspångs kommunhus. Foto: Sveriges Radio
Finspångs kommunhus. Foto: Sveriges Radio
Finspång

Finspång får kritik efter att elev kränkts

BEO riktar kritik mot kommunen
0:52 min

En elev i Finspång utsattes för kränkningar i skolan. Nu riktar Barn och elevombudet kritik mot Finspångs kommun och kräver att problemen åtgärdas.

Eleven har under flera år utsatts för slag, hot och sexuella kränkningar. Under flera år har eleven mått mycket dåligt och inte känt sig trygg i skolan. Enligt kommunen har skolan gjort vissa åtgärder för att stoppa trakasserierna. Men barn och elevombudet, BEO, som granskat fallet, anser inte att det är tillräckligt eftersom kränkningarna ändå fortsatt.

BEO slår fast att skolan inte tagit uppgifter om kränkningar på tillräckligt stort allvar och inte säkerställt elevens trygghet i skolan. Därmed bryter Finspång mot skollagen, som slår fast att skolan ska vara fri från kränkningar. Nu kräver  Barn-och elevombudet att Finspång utreder omständigheterna kring kränkningarna och senast i mars redovisar hur de ska stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".