Besökare på Ria center i Norrköping under julhelgen foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
1 av 2
Besökare på Ria center foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Ria center i Norrköping julhelg foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Ria center på Sandgatan foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping

Insamling räddar söndagsöppet för utsatta

Nisse Gustafsson"För oss som är lite utanför samhället betyder Ria allt"
1:30 min

Ria center i Norrköping som hjälper människor som lever på gatan och i utsatta situationer kommer att kunna ha öppet på söndagar även 2015. Förra året lyckades Ria att ha öppet på söndagar tack vare insamlade pengar och bidrag.

Ria center i Norrköping är en del av Hela människans verksamhet som är en ekumenisk organisation som arbetar på uppdrag av fler än 30 församlingar. Till Sandgatan kommer det varje dag över 40 människor och man har kontakt med runt 300 personer.

Det var länge oklart förra året om Ria skulle kunna ha öppet även på söndagar som kan vara en väldigt lång dag får den som inte har någonstans att ta vägen.

Situationen för hemlösa överhuvudtaget fick skådespelaren Sven Wolter att ta initiativ till inte en cabaret på Östgötateatern som samlade in drygt 48 000 kronor och det tillsammans med andra bidrag från företag och privatpersoner såg till att det blev söndagsöppet.

Ett tre-års avtal med Norrköpings kommun har tryggat verksamheten måndagar till lördagar och nu ser det ut som om att det kommer att vara öppet även veckans sista dag, berättar Kimmo Strand som är enhetschef.

– Vi måste samla in pengar varje år för att kunna ha öppet på söndagar men det ser ljust ut för 2015 säger Kimmo Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".