Svenska för invandrare. Foto: Claus Gertsen/TT
1 av 2
I skolans trygghet kan svåra minnen från krig och flykt komma fram. Arkivbild: Claus Gertsen/TT
Catharina Rosencrantz. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M). Foto: Sveriges Radio
Linköping

Politiker orolig för unga med krigsminnen

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M): "Vi har en del barn och ungdomar som har det svårt när de kommer hit"
1:23 min

Politiker i Linköping vädjar till landstinget om hjälp att ge stöd till barn och unga med hemska krigsminnen.

– Det som jag efterlyser är egentligen - som jag tror - ett nära samarbete med landstinget, nära barnet och familjen. Jag tror vi behöver fundera över att hitta en sådan samverkansform, säger Catharina Rosencrantz (M) som är ordförande i Linköpings barn- och ungdomsnämnd.

Det är framför allt från Syrien som det nu kommer många asylsökande barn och vuxna. Många har hemska minnen med sig.

– Ja vi har sett en del exempel på det här. Vi har en del barn och ungdomar som har det svårt när de kommer hit, säger Catharina Rosencrantz.

Modersmålslärare i Linköping som har en nära kontakt med barnen i skola och förskola, vittnar om barn som börjar berätta krigsupplevelser när de väl känner sig trygga i skolan. Barn som kan behöva behandling och hjälp som går utöver skolhälsovårdens möjligheter.

– När det handlar om trauma och andra delar så har inte vi riktigt den kompetensen inom skolhälsovården. Det är den kompetensen vi tror att vi behöver hitta inom landstinget.

Men Flyktingsmedicinskt centrum finns ju i Norrköping?

– Ja, och det är väldigt bra. Men just när det gäller barn och unga så behöver man jobba nära barnet tillsammans med skola, skolhälsovård och familj. Det blir svårt när det ligger i Norrköping, säger Catharina Rosencrantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".