Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT
Landstinget

Landstingspolitiker villig prata om mer hjälp till unga flyktingar

Regionråd Christoffer Bernsköld (S): "Vi behöver diskutera hur vi gemensamt ser till att det blir bra"
1:16 min

På landstinget kan man tänka sig nya samarbeten med kommuner i länet för att hjälpa barn och unga med svåra minnen från krigszoner i världen.

Christoffer Bernsköld (S) är regionråd i nya Region Östergötland - där landstingsfrågor ingår - och han uppskattar att politiker i Linköping uppmärksammat frågan.

– Jag tycker det är bra att lokalpolitiker i Linköping lyfter upp frågan. För vi behöver diskutera hur vi gemensamt ser till att de här barnen och ungdomarna får en så bra start som möjligt på sitt nya liv i Sverige. Och där har vi som region ett viktigt ansvar att se till att integrations- och flyktingmottagandet blir bra i hela länet, säger Christoffer Bernsköld.

Det är barn- och ungdomsnämndens avgående ordförande Catharina Rosencrantz i Linköping som uttryckt oro här i nyheterna för att kommunen inte har rätt kompetens att hjälpa de allt fler barn och unga som kommer till Linköping med traumatiska upplevelser från ett hemland i krig, bland annat från Syrien.

Landstinget har Flyktingmedicinskt centrum i Norrköping men det som Catarina Rosencrantz efterlyser är ett samarbete ute på plats nära de drabbade barnens skola och hem.

Inte omöjligt att prata mer om enligt regionråd Christoffer Bernsköld, som understryker att Flyktingmedicinskt centrum har ett uppdrag att jobba med alla länets kommuner. Att ge bra hjälp till unga med krigsminnen är ett ansvar inte bara för kommuner, landsting eller Migrationsverket, säger han.

– Jag tycker det är ett samhällsansvar. Det viktiga är inte alltid vem som betalar för de här insatserna utan att det blir bra så man får en bra start på livet i Sverige.

– Och det är ju bara landstinget som har en stor hälso- och sjukvårdsapparat så det är klart att vi måste vara en väldigt aktiv part i att se till att de här människorna kommer in i samhället och får en bra start i Östergötland och en bra start i regionen, säger Christoffer Bernsköld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".