Skridskoåkare på Bråviken.
Skridskoåkare på Bråviken. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Vintervädret gagnar skridskofantasterna

Jan Angner: "Det handlar om kunskap, utrustning och sällskap"
3:37 min

Att snöra på sig skridskorna och ge sig ut i naturen är en populär vinteraktivitet. Men det finns också en del att ta hänsyn till eftersom vintervädret snabbt kan skifta och på så vis påverka isens skick.

Jan Angner i Bråvallaskrinnarna i Norrköping, som ägnat sig åt skridskoåkning i 30 år, betonar tre faktorer - kunskap, utrustning och sällskap - när det kommer till att ge sig ut i naturen och åka skridskor.
– Kunskap kan man skaffa sig genom att läsa på men också genom att vara med i en grupp. Sällskapet är att man aldrig är ensam på naturis. Ispiken är det viktigaste i utrustningen. Med den kan man kolla att isen bär och då är det ju ingen risk längre, säger Jan Angner till P4 Östergötland.

Vindstilla och minusgrader är det bästa vädret för att isen ska bli hållbar.

– Kyla gör att isen lägger sig. Ju fler minusgrader ju snabbare tillväxt. Snö gillar vi inte så mycket men ett och annat töväder under säsongen är inte fel. Det tar bort snön och isarna slätar till sig och växer till igen, säger Jan Angner.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".