Landstingshuset. Foto: Göran Billesson/Landstinget
Landstinget

Landstinget bryter mot lagen

Ekonomidirektör Mikael Borin:"Vi vill redovisa det marknadsvärde som verkligen är"
1:30 min

Landstinget i Östergötland redovisar sina pensionstillgångar på ett sätt som bryter mot lagen. Det anser externa revisorer som har granskat landstinget.

Enligt lag ska kommuner och landsting redovisa de pensionspengar som har placerats i fonder till inköpsvärdet men i Östergötland har man valt att redovisa fondernas aktuella värde.

– För att få en rättvisande redovisning vill vi redovisa det marknadsvärde som verkligen är och det är i likhet med hur borsnoterade bolag gör, säger Mikael Borin som är landstingets ekonomidirektör.

Varje år avsätter landstinget i Östergötland en del av sina intäkter till framtida pensioner. En del av de pengarna placeras i fonder. Värdet på fonderna har i många fall stigit. Men trots fondernas värdeökning ska landstingen redovisa fonderna till sitt inköpsvärde och inte med en eventuell värdeökning.

Rådet för kommunal redovisning RKR jobbar för att utveckla en god redovisningssed i kommuner, landsting. Nicholas Prigorowsky som är ordförande för rådet berättar varför man inte ska göra som landstinget i Östergötland gör.

– Så att man inte riskerar att visa att man har tillgångar till ett större värde än man har.

Med andra ord värdet på fonderna är osäkra och de kan plötsligt sjunka i värde och de pengar som men räknar med kan vara borta när fonderna säljs.  Men trots kritiken från revisorerna väljer landstinget i Östergötland att gå sin väg. Mikael Borin anser istället att lagen borde ändras så att kommuner och landsting får följa Östergötlands exempel.

– Vi tycker att den här lagen inte ger en rättvisande redovisning och ger inte den tydliga bild av landstingets ekonomiska ställning som det borde vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".