Foto: TT
Foto: TT

SMHI varnar för stormbyar

"Redan i kväll kommer vindarna att öka"
1:42 min

SMHI utökade sin varning på torsdagskvällen. Även Östergötland kan drabbas av stormbyar under det kommande dygnet.

Västra Götaland, Halland, delar av Jönköpings län, Öland och Gotland bildar listan över de delar av Sverige där SMHI utfärdat klass 2-varning.

Strax före klockan 18 på nyårsdagen utvidgades klass 2-varningen till att gälla även för Östergötland. Allra värst väntas det bli i Göteborg och Bohuslän där vindstyrkan kan nå 27 meter per sekund i byarna.

– Prognosen säger att vindarna kommer att öka redan i kväll och i natt (mot fredag reds. anm.), men framförallt i morgon bitti blir det rejält blåsigt över Västkusten. Efterhand drar detta in över större delarna av Västra Götaland och senare även Östergötland, säger Eva Strandberg, metrolog på SMHI.

Den lägre klass 1-varningen för mycket hårda vindbyar gäller resten av södra Sverige upp till Örebro och Stockholms län.

Trafikverket går redan på torsdagen ut och varnar för att tåg kommer att ställas in och att hastigheten kan sänkas på vissa sträckor som inte är trädsäkrade.

– Det är för att resenärer ska ha en möjlighet att planera sin resa, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Från och med klockan 20 i kväll stoppas all tågtrafik på Norra bohusbanan, mellan Uddevalla och Strömstad. Banan måste säkras från träd som riskerar att falla ner över banan. Stoppet beräknas pågå fram till lunchtid i morgon.

– Det är vid extremt väderläge som man tar till sådana här åtgärder. Det är bättre att ställa in helt enkelt, hellre det än att få resenärer att sitta fast, Beisi Sundin

Tågsträckor som påverkas

  • Halmstad-Nässjö/Jönköping
  • Nässjö-Hultsfred-Oskarshamn
  • Nässjö-Vetlanda
  • Linköping-Kalmar c
  • Blomstermåla-Mönsterås
  • Linköping-Västervik
  • Borås-Varberg
  • Uddevalla-Strömstad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".