Tjänstekläderna hänger redo till 26 deltidsbrandmän på räddningsstationen i Åtvidaberg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Arkivbild: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Brandmän lämnar jobbet

Jonas Wedlund: "Folk har tappat lite förtroende för ledningen"
1:24 min

Den pågående konflikten mellan deltidsbrandmän och ledningen inom Räddningstjänsten i Östra Götaland kan innebära att flera befäl och brandmän faktiskt lämnar sitt jobb om några månader när uppsägningstiden går ut.

Under lång tid har det varit oklart vilken ersättning befälen vid deltidsbrandkårerna ska ha. Strax innan jul sa 40 personer upp sig i protest, samtliga deltidsbrandmän i Vikingstad, Ulrika och Bestorp samt åtta av 18 i Ljungsbro.

– Jag kan inte garantera att alla fyrtio kommer tillbaka för folk har tappat lite förtroende för arbetsgivaren, säger Jonas Wedlund platschef vid deltidsbrandkåren i Ljungsbro.

Upprinnelsen till dagens konflikt är det avtal som tecknades för fyra år sedan där det inte ingick en arbetsbeskrivning över vilka uppgifter en arbetsledare vid deltidsbrandkåren har.

– Det vill arbetsgivaren nu tydliggöra och samtidigt sänka våra löner, säger Jonas Wedlund.

Enligt Jonas Edlund vill arbetsgivaren nu ge olika ersättning beroende på hur många larm deltidsstationen har och vilka riskbilder som finns i området.

– Men vi kräver samma lön för samma utbildning. Vi har samma ansvar på en brandplats oavsett om du jobbar i Ulrika, Östra Husby eller Ljungsbro. 

Vad händer nu?

– Jag förväntar mig att arbetsgivaren kallar till möte inom kort, säger Jonas Wedlund.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".