Stina Wetterström, hr-utvecklare norrköpings kommun
Foto: Viktor Levander / Sveriges Radio.
Norrköping

Unga arbetslösa får förskolejobb

Stina Wetterström, HR-utvecklare: "De kommer att bli väldigt uppskattade"
1:50 min

Arbete i förskolan ska hjälpa 22 unga arbetslösa i Norrköping att få jobb, och samtidigt locka fler att söka sig till barnomsorgen.

Norrköpings kommun sjösätter nu ett ettårigt projekt. Om en dryg vecka börjar de som rekryterats att jobba. 

– Det handlar om att skapa jobb, och för oss i kommunen att hitta nya kompetenta medarbetare till förskolan, berättar Stina Wetterström som är HR-utvecklare på kommunen. 

Många ungdomar har svårt att hitta jobb medan förskolorna har svårt att hitta vikarier och att rekrytera anställda. Och nu tror sig kommunen hittat ett sätt att lindra båda problemen. Den 19 januari sätter sig 22 stycken 20 till 25-åringar i skolbänken för att förbereda sig för jobbet i förskolan. De har valts ut bland 90 som sökte tjänsterna, och efter en kort introduktion väntar ett års jobb på förskolor runt om i kommunen.

– Halva tiden kommer att bestå av arbete med en handledare på förskolan och halva tiden bestå utav studier på gymnasienivå. 

Kommunen betalar 75 procent av en heltidslön. Om ett år kommer de som går igenom praktiken att ha tagit 500 gymnasiepoäng, eller hälften av poängen i karaktärsämnena på det ordinarie barn- och fritidsprogrammet. Då kommer de också att vara kvalificerade för att jobba i kommunens vikariepool - men förhoppningen är inte att alla direkt ska börja jobba. 

– Jag hoppas att några vill läsa vidare till förskollärare och några vill läsa till barnskötare, så vi kan behålla dem i vår verksamhet, för jag tror att de kommer att bli väldigt uppskattade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".