Martin Sandberg.
Martin Sandberg, trafik- och infrastrukturstrateg på Sweco. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Miljardsatsning krävs på järnvägen

Martin Sandberg: "Det krävs politiskt mod".
1:35 min

Det krävs en storsatsning på järnvägen fram till 2050 om man ska ha ett konkurrenskraftigt och hållbart transportsystem i Sverige i framtiden.

Det anser flera företrädare i tågbranschen som presenterade sin vision för den framtida järnvägen på Transportforum i Linköping i går

Enligt Martin Sandberg, trafik- och infrastrukturstrateg på teknikkonsultföretaget Sweco, kommer det krävas satsningar på hisnande 400 miljarder:

– Det är en massa pengar, men det ska fördelas över lång tid, säger han.

Flera företrädare för tågbranschen, däribland teknikkonsultföretaget Sweco och branschföreningen tågoperatörerna, har tagit fram sin framtidsvision för hur järnvägen bör utvecklas.

Man vill bland annat se en utbyggnad av persontrafiken mellan de nordiska huvudstäderna Oslo, Köpenhamn och Stockholm, och efter norrlandskusten, samt en storsatsning på godstrafiken:

Det handlar om jätteinvesteringar som måste göras på järnvägen. Totalt alltså 400 miljarder fram till 2050.

Men ska Sverige vara konkurrenskraftigt och samtidigt också miljömässigt hållbart är det satsningar i den här storleksordningen som måste göras säger Martin Sandberg:

– Det krävs politiskt mod och beslutsamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".