Östergötland

Strömlös natt väntar stormdrabbade

Elkunder till kraftbolagen EON och Vattenfall kan bereda sig på en strömlös och kall natt. Flera hundra hushåll i Östergötland som ännu är utan el får vänta tills i morgon innan den kommer tillbaka.

– Många av de fel vi har efter stormen kan vi åtgärda genom att göra omkopplingar. Men så finns det hushåll som ligger längst ut i nätet som vi måste skicka montörer till. De kan inte jobba i mörkret utan vi får invänta morgondagen, säger Björn Persson, regionchef på EON till P4 Östergötland.

Det kan med andra ord bli en kall natt för en del när temperaturen beräknas sjunka ned mot tio minusgrader på sina håll när molntäcket spricker upp i natt.

Drygt 6 000 av EON och Vattenfalls kunder blev utan ström efter stormens framfart under lördagskvällen och natten till söndagen.

Ulrika tätort till exempel har varit helt utan el och telefon under söndagen.

Vid 18-tiden på söndagen var fortfarande drygt 1000 av EON:s kunder på landsbygden i Linköping och Kisa och närmare 600 av Vattenfalls kunder i främst Ödeshög och Boxholm utan el.

Och under dagen har elbolagen jobbat hårt för att röja nedfallna träd och laga ledningar. Enbart EON har haft 400 montörer igång under dagen i södra Sverige.

Trots många nedfallna träd runt om i Östergötland har ingen person skadats allvarligt enligt polisen. 

E4 utanför Ödeshög blockerades under knappt en timma natten till söndagen på grund av nedfallna träd. Ett träd föll över en lastbil men föraren klarade sig oskadd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".